Wat is de impact van de Corona pandemie op mijn zoektocht naar een baan?

Het is niet te voorspellen hoe de arbeidsmarkt er in de nabije toekomst zal uitzien. Wel al zeker is dat het digitale platform een sterke opmars kent en dat zal een blijver zijn,  zeker voor sommige onderdelen van het recruteringsproces. De eerste kennismakingsgesprekken verliepen vaak al per telefoon. Wel worden hierbij nu  steeds meer  andere communicatiemiddelen ingezet en vraagt men calls te doen via Skype, Skype for business, Zoom of andere programma’s. Tips hierbij zijn:

  • indien dit mogelijk is, zoek je een rustige plaats in je huis die je alleen gebruikt om te solliciteren. Het is belangrijk om ’s avonds deze werkplaats te kunnen verlaten en zo een scheiding te hebben, zelfs symbolisch, tussen je zoektocht naar een baan en je thuis. Als dit niet mogelijk is kan je steeds een bordje aan de deur hangen ‘even niet storen’,  zo kunnen  je huisgenoten rekening houden met jou
  • bereid je voor op digitaal solliciteren: get digitalized! Krijg je een invite met een link en een “how to” procedure? Probeer deze link te openen en zoek uit wat dit programma allemaal kan. Bijvoorbeeld hoe kan je een document delen op het scherm? Hoe kan je je achtergrond wazig maken? Of ga zelf op zoek naar hoe deze hulpmiddelen werken.  Voorbereiding is meer dan het halve werk!
  • besef dat beeldtaal heel belangrijk is bij digitale contacten. Herwerk je CV naar een presentatie,  en zorg dat je enkele sprekende beelden invoegt.

Meer inspiratie? Lees dan de hoofdstukken ‘Doen’ en ‘Veerkracht’  in ons boek ‘Job zoeken: Check’