Hoe beïnvloedt de Coronacrisis mijn kansen op de arbeidsmarkt?

Vraag: Ik ben werkzoekend en werd vroeger dagelijks meerdere keren opgebeld door recruiters.  Maar dat is sinds enkele weken compleet stilgevallen en ik vermoed dat dat te maken heeft met de start van de coronacrisis. Of heb ik het mis?

Antwoord:
Je hebt dat goed gezien. Bij de aanvang van de coronacrisis hebben heel wat werkgevers het zekere voor het onzekere genomen en werden vele, zo niet de meeste, aanwervingsprocedures afgevoerd of on hold gezet. 

Zelfs daar waar de onderhandelingen reeds afgerond waren, maar nog niet contractueel bevestigd. De arbeidsmarkt is op enkele dagen tijd zowat stilgevallen en de heropstart van de economie zal ook wel meer dan enkele weken of zelfs maanden  tijd  vragen. 

Gebruik deze tijd van stilstand om je jobdoelwit scherp te stellen of om je vaardigheden en competenties bij te schaven. Ik wil hier graag verwijzen naar het hoofdstuk ‘Doen’ in ons werkboek ‘Jobzoeken: check!’.

De aanvragen voor online opleidingen bij de VDAB kennen in deze dagen een groot succes. Het kan ook nuttig zijn om de recruiters die je voorheen benaderden met interessante voorstellen nu en  binnenkort te laten weten dat je nog steeds interesse hebt in hun voorstellen.

Meer inspiratie? Lees dan het hoofdstuk ‘Durf’ in ons boek ‘Job zoeken: Check’