Assessment

Vraag: Ik moet binnenkort  een  assessment doen.  Wat is dat precies en hoe bereid ik me daar best op voor?

Het is belangrijk om het doel van een assessment voor ogen te houden. In een assessment word je in situaties geplaatst die aanleunen bij de job waardoor men de vaardigheden en de competenties in kaart kan brengen die je nodig hebt om de job succesvol uit te voeren.

De oefeningen kunnen zeer gevarieerd zijn,  maar  laten  je toe de vereiste competenties te demonstreren.  Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen: psychotechnische testen, persoonlijkheidsvragenlijst, capaciteitstesten,  een presentatie-oefening,  een rollenspel,  een planningsoefening, …  Doorgaans sluit men af met een diepte-interview.

Je kan  je best voorbereiden op het assessment door ervoor te  zorgen dat je het competentieprofiel onder ogen krijgt en na te gaan welke gedragsvoorbeelden daarin vermeld worden. Dit is namelijk het gedrag naar waar de assessor op zoek gaat.

Laat je niet afschrikken door het proces en zorg ervoor dat je er fit en goed uitgerust aan  kan beginnen. Maak tenslotte gebruik van de mogelijkheid die het assessmentcenter jou zal aanbieden om feedback te vragen,  ook wanneer je een gunstig advies kreeg!

Meer inspiratie? Lees dan het hoofdstuk ‘Doen’ in ons boek ‘Job zoeken: Check’